Moderni johtaminen kasvuorganisaatiossa

Sanotaan, että asiantuntijaorganisaatiot Suomessa ovat ”overmanaged but underled”. Osaamme manageerata insinöörimäisen tarkasti, mutta ihmisten johtamisen osalta hapuilemme. Kuitenkin kasvuyrityksissä ihmisten inspiroiminen kasvua tekemään ja yhteistä visiota toteuttamaan on keskeinen menestyksen kulmakivi.

Johtaminen, ”leadership”, kuten myös myyntitilanteet ja erilaiset neuvottelutilanteet, lopulta tiivistyvät ihmisten väliseen kohtaamiseen. Tällöin menestyminen on kiinni siitä, kykenevätkö osapuolet asettumaan toisensa asemaan ja ymmärtämään, mitkä asiat toiselle ovat tärkeitä ja mistä syistä. Vuorovaikutustilanteessa erilaiset tunteet myös tulevat ja menevät, ja niiden ymmärtäminen auttaa tilanteen hallinnassa.

Hyvässä johtamisessa tärkeä työkalu on johtajan oma persoona ja itsetuntemus: hyvä johtaja pystyy kutsumaan käyttöön oman persoonallisuutensa eri puolia kohdatessaan erilaisia ihmisiä, tilanteita ja motiiveja. Hyvän johtajan piilotetut, tiedostamattomat tunteet eivät pääse häiritsemään vuorovaikutustilannetta.

Merkityksellisyys, Arvot ja Psykologinen Turvallisuus

Tavoitteiden saavuttamiseksi on ymmärrettävä, miksi kyseinen tavoite on aidosti merkityksellinen. Johtajan on kyettävä perustelemaan itselleen, minkä tähden hän haluaa motivoida ihmisiä tietynlaiseen toimintaan: vain tällöin on mahdollista inspiroida kuulijaa mukaan innostumaan. Myös arvot on hyvä olla kirkastettu niin henkilökohtaisella kuin organisaationkin tasolla, eivätkä arvot saa missään tapauksessa olla kauppatavaraa.

Jokaisen ihmisen perustarve on tulla hyväksytyksi omana itsenään ja kuulua joukkoon. Tämän vuoksi ihmiset pelkäävät tehdä virheitä ja ovat varovaisia paljastamaan todellista itseään. Psykologisesti turvallisessa ympäristössä ihmiset luottavat, että heidät hyväksytään sellaisina, kuin he ovat, ja tämä luo todellista hyvinvointia. Näin ihmiset uskaltavat ilmaista itseään ja tuoda esiin eriäviäkin mielipiteitä, mikä on terveen ja kehittyvän organisaation merkki.

Johtajan on laitettava itsensä likoon ja aloitettava itsestään: näyttää esimerkkiä ja uskaltaa olla oma itsensä vailla teeskenneltyjä rooleja. Johtaja ei myöskään saa missään tilanteessa käyttää hyväkseen toisten ihmisten haavoittuvuutta.

Valmentava johtaja

Hyvä johtaja onnistuu silloin, kun hän voi edesauttaa muiden onnistumista. Toisinaan tämä tarkoittaa työn esteiden poistamista ja työn fasilitointia, toisinaan inspiroivaa edestä johtamista. Johtajan on oltava nöyrä ja laitettava oma egonsa sivuun, jotta muut saavat tilaisuuden loistaa.

Asiantuntijaorganisaatiossa valmentavan johtamisen työkalut ovat kullanarvoisia. Valmentava johtaja auttaa ihmistä itseään hahmottamaan, minkälaista kehitystä tämä haluaa, ja minkälaisilla toimenpiteillä tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Vastuu on ihmisellä itsellään, mutta johtaja sparraa ja auttaa, määrittelee alitavoitteita ja auttaa menetelmien ideoinnissa ja aikatauluttamisessa.

Ollaan kokonaisia ihmisiä myös työpaikalla

On kaikkien etu, jos ihmisten annetaan olla kokonaisia itsejään myös työelämässä. Tunne siitä, että on ehdoitta hyväksytty tiimin jäseneksi luo hyvinvointia ja edesauttaa työssä viihtymistä. On mahtavaa luoda aitoja ihmissuhteita työpaikalla! Olenkin valmis korvaamaan ”Work-Life Balance” - käsitteen käsitteellä ”Work-Soul Integration”: kun saamme kokonaiset ihmiset osallistettua hyvinvoivasti, arvopohjaisesti ja kestävästi organisaation hyvinvointiin, edesautamme mahdollisuuksia niin organisaation kuin yksilöidenkin todelliseen, kestävään menestykseen.

 

Leave a Comment