Miksi hallituksen puheenjohtajalla on väliä?

Omistajastrategiasta strategiaan

Yrityksen omistajat määrittävät omistajastrategian, jossa määritellään, miksi yritystä halutaan omistaa, mihin suuntaan omistajat haluavat yritystä viedä, sekä minkälaisia taloudellisia tai muita odotuksia yritykseen kohdistuu.

 Yhtiökokous valitsee myös hallituksen, jossa on sopiva kombinaatio erilaista osaamista ja kokemusta. Hallituksen vastuulla on toiminnan laillisuuden ja tuloksellisuuden varmistaminen sekä strategiatyö. Keskeistä on myös hyvän toimitusjohtajan valinta. 

Hallituksen puheenjohtajan valta ja vastuu

Hallituksen työskentelystä ei ole yleispäteviä, määrämuotoisia ohjeita, vaan osakeyhtiölaki määrittää hallituksen velvollisuudet ja vastuut. Usein on hyvä kirjoittaa oma Corporate Governance -ohjeistus, jossa on määritelty hallituksen toiminnan keskeiset linjaukset ja säännöt. 

Hallitusta johtaa hallituksen puheenjohtaja. Jotta vallan ja vastuun jako saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja inspiroivasti, hallituksen puheenjohtajalla on väliä. Hänellä on myös valta vaikuttaa mm. seuraaviin asioihin:

  1. Hallituksen ilmapiiri. On tärkeää luoda psykologisesti turvallinen ilmapiiri. Tällöin hallituksen jäsenet vapautuvat paineista puhua pelkästään erittäin viisaita, mikä usein rajoittaa keskustelua yltiövarovaiseksi. Vapaa ajatusten heitto vaatii luottamuksen ilmapiirin, jossa kaikkia näkemyksiä arvostetaan. Psykologisesti turvallisessa ympäristössä myös tunteiden näyttäminen on sallittua: parhaat tiimit näyttävät tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Näin hallituksesta saadaan irti ne tehot, jotka kuuluukin saada, hallitus kun on usein ladattu melkoisella kokemuksella ja viisaudella.
  1. Laadukkaat kokoukset. Hallituksen jäsenille voi antaa kotitehtäviä, ja agendaan kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä todella täytyy käsitellä, jotta yritys kehittyisi haluttuun suuntaan? Kokouksissa on syytä keskittyä tulevaisuuden asioihin: menneisyyden asiat jokainen lukee raporteista, ja ne ovat kiinnostavia, koska niiden avulla voidaan pohtia parasta lähestymistä tulevaisuuden päätöksiin.
  2. Tietoon ja analyysiin perustuvat päätökset. Hyvä hallitus kartoittaa jatkuvasti yrityksen vaihtoehtoisia tulevaisuusskenaarioita. Tämä saattaa vaikuttaa työläältä, mutta on laadukasta hallitustyötä, kun hallitaan riskejä ja suuntaudutaan kohti mahdollisuuksia.
  1. Johtoryhmän tukeminen. Hallitus menestyy, kun johtoryhmä menestyy. Hallituksen jäseniltä voi odottaa täsmäsparrausta heidän osaamisalueistaan johtoryhmän jäsenille; tämän kaltainen näkemyksellisyys on erittäin arvokasta yrityksen toiminnan kehittämisessä.
  2. Ajanvietto yhdessä myös kokousten ulkopuolella. Hallitus on tiimi, ja sen tiimiytymiseen, eli keskinäiseen tutustumiseen ja luottamuksen rakentamiseen, on syytä investoida. Vain näin voidaan puhaltaa yhteinen henki ja into tekemiseen, ja edistää yrityksen menestystä yksilöiden vahvuuksien kautta.

Lopuksi: hyvä hallituksen puheenjohtaja on ammattimainen, ystävällinen ja kuunteleva, ja osaa paitsi arvostaa hallituksen jäsenten monimuotoista osaamista myös pitää kokoukset jämäkästi aikataulussa.

Leave a Comment