Onnea yksivuotiaalle!

Voland Partners Oy:n ensimmäinen rahasto Voland Technology Growth Fund I täytti lokakuun 1. päivä yksi vuotta. Tämän kunniaksi on ilo pysähtyä muistelemaan Volandin alkutaivalta, jonka juuret ovat jo useamman vuoden vanhat.

Ajanlaskun alku

Volandin ajanlasku alkoi vuonna 2020. Tällöin Erkka Niemi, joka oli aikaisemmin toiminut Siili Solutionsin teknologiajohtajan tehtävässä, päätteli Harry Braden, Siilin hallituksen puheenjohtajan sekä sarjayrittäjä Mikko Leinon kanssa, että Suomeen tarvitaan teknologiayrityksiin keskittynyt kasvusijoittaja. He ottivat tiimiin mukaan Samuli Siljamäen, entisen Siili Solutionsin talousjohtajan, ja aloittivat hankkeen aktiivisen valmistelun.

Samaan aikaan toisaalla

Veera Sylvius ja Jyrki Laune aloittivat tahoillaan samanlaisen hankkeen kesällä 2021. Volandin perustaminen sai entistäkin enemmän vauhtia, kun tiimit löysivät toisensa, palaset loksahtivat kohdalleen ja ydinnelikko alkoi työstää vaihtoehtorahaston sijoitusstrategiaa, perustamisasiakirjoja ja markkinointilupahakemusta. Alkuvuonna 2022 saatiin Finanssivalvonnan rekisteröinti, aloitettiin sijoittajatunnustelut, jatkettiin yrittäjien kanssa keskusteluja – ja tehtiin ensimmäinen sulkeminen syyskuun lopulla eli vuosi sitten.

Mielenkiintoinen makroympäristö

Volandin sijoitusstrategiaa työstettäessä maailma oli toipumassa parin vuoden pandemiasta, joka oli aiheuttanut moninaisia haasteita maailmantaloudelle. Setelielvytyksen ja nollakorkojen nostattaessa inflaatiota nousukausi oli kuitenkin vielä kovaa vauhtia käynnissä ja teknologiayritysten arvostukset korkealla. Varainkeruun alkaessa keväällä 2022 Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä laittoi koko sijoitusmaailman hetkeksi sekaisin, aiheuttaen massiivisen energiakriisin ja karkottaen turvallisuushakuisimmat ulkomaiset sijoittajat Suomesta. Näiden takaiskujen laineet lyövät edelleen tänä päivänä: nousukausi on nopeasti vaihtunut Euroopan laajuiseksi lamapuheeksi ja inflaation pysyessä sitkeästi korkealla korkoympäristökin on epävarma. Toisaalta tämä epävarmuus tarjoaa pitkän tähtäyksen sijoittajille monenlaisia mahdollisuuksia.

Tekemisen voima ja vimma

Volandin rahasto on edennyt ensimmäisen vuoden aikana juuri kuten pitikin. Volandin tiimi tekee töitään hyvällä energialla ja Volandin arvot (yhteistyö, yrittäjyys, vastuullisuus) ovat jokapäiväisessä tekemisessä läsnä. Hankevirta on vahva ja rahaston kohdeyritykset kasvavat kannattavasti taantumasta huolimatta. Yrittäjät ovat kertoneet arvostavansa vastuuta kantavaa kumppania, jonka kanssa voi turvallisesti työstää kunnianhimoisia tavoitteita, omistajastrategiaa ja liiketoimintastrategiaa sekä parantaa kasvuyritykselle keskeisiä toiminnan osa-alueita arvon kasvattamiseksi. Tässä vaiheessa olemme päässeet kahteen erinomaiseen yhtiöön mukaan kanssayrittäjiksi ja niissä arvonluonti on jatkunut erinomaisesti. Yksivuotiaan rahaston tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Leave a Comment