Miten kootaan paras mahdollinen hallitus

Hyvä hallitus on parhaimmillaan yrityksen arvokkain tiimi: toisiinsa luottavia ammattilaisia, jotka uskaltavat visioida, tehdä huolellisesti pohdittuja tietoon pohjautuvia päätöksiä ja rakentaa skenaarioita päätöksenteon tueksi. Minkälaisia ohjenuoria seuraamalla on mahdollista löytää paras kokoonpano hallitukseen?

Tarkastelu on syytä aloittaa yhtiön sen hetkisestä tilanteesta. Tarvitaanko uudistajatiimiä, saneerausta vai hienovaraista sparraajaa? Tässäkin asiassa omistajastrategiatyö on tehtävä ensin – omistajien tahto nimittäin sanelee sen, mitä tehtävää hallituksen on tarkoitus toteuttaa. Tämän vuoksi omistajastrategian kirkastaminen on yrityksen menestyksen perusta.

Eri vaiheen yhtiöihin erilaista osaamista

Startup, kasvuyhtiö, kriisiyhtiö ja vakiintunut yhtiö tarvitsevat hallitukseensa erilaisia kompetensseja. Etenkin alkuvaiheen yhtiöissä saattaa korostua yhtiön toimialan tai tietyn funktion erityisosaaminen, mutta suuremmissa yhtiöissä tarvitaan myös laaja-alaista johtamis- ja hallituskokemusta.

Hallituksen velvoitteet voi jakaa kolmeen portaaseen:

  1. Laillisuuden varmistaminen. Minimissään hallituksessa on oltava osaamista hyvästä hallinnointotavasta, riskien hallinnasta ja vastuullisuuskysymysten johtamisesta.
  2. Tuloksellisuuden varmistaminen. Hallituksen tulee kyetä kehittämään liiketoimintaa, aloittaen toimitusjohtajan sparraamisesta ja talousohjauksesta (toteumat, ennusteet, avainmittarit) sekä liiketoiminnan kilpailuetujen kirkastamisesta.
  3. Tulevaisuuden varmistaminen. Hallituksen on kyettävä johtamaan strategiatyötä yhdessä toimitusjohtajan kanssa, joten hallituksessa on hyvä olla kokemusta sopivista strategiaviitekehyksistä ja prosesse

Kaiken tämän lisäksi hallituksen on yhdessä kyettävä jatkuvasti parantamaan omaa työskentelyään.

Huolellinen rekrytointiprosessi tuo parhaan tuloksen

Hallituksen jäsenten valinnassa on hyvä noudattaa samanlaista ajattelua kuin muussakin rekrytoinnissa. Ensin on syytä määritellä tarvittava osaaminen palastellen se tarvittaviin tietoihin, taitoihin ja motivaatioon. Tämän jälkeen on hyvä pohtia mitä yhtiö voi potentiaalisille hallituksen jäsenille tarjota: riittävän korvauksen, kiinnostavan yhtiön, osaavat kollegat ja kaikkein tärkeimpänä mielenkiintoisia kehittymismahdollisuuksia.

Loistavien yksilöiden lisäksi on syytä tarkastella hallitusta kokonaisuutena. Tarkasteltavia tekijöitä ovat esimerkiksi työkokemus, koulutustausta, ikä, sukupuoli ja etninen tausta. Toimialaosaamisen lisäksi hallituksessa on hyvä olla kokemusta juridiikasta ja taloudesta sekä henkilöstöjohtamisesta. Saattaa olla myös hedelmällistä ottaa mukaan myös eksoottisempia taustoja, kuten käyttäytymistieteilijä, historioitsija tai humanisti!

Puheenjohtajalla suuri vastuu

Ilman asiaansa osaavaa, jämäkkää ja viisasta puheenjohtajaa paraskin hallitus on tuuliajolla. Puheenjohtaja on hallituksen liima, jonka tehtävänä on luoda turvallinen ilmapiiri, jossa hallituksen jäsenet uskaltavat lausua eriäviäkin mielipiteitään ja tuoda julki visioitaan. Puheenjohtajan tehtävänä on varmistaa, että keskustelu pysyy lisäarvoa tuottavana ja kokous aikataulussa. Puheenjohtaja on myös toimitusjohtajan tärkein työpari ja näiden molempien oma menestys mitataan sillä, miten on edesauttanut muita menestymään. Hallituksen menestystäkin mitataan lopultakin vain sillä, miten hyvin toimitusjohtaja ja johtoryhmä ovat tavoitteisiinsa päässeet.

 

Leave a Comment