Kanssayrittäjänä Cloud1 – Harri Puupponen koki omakohtaisesti, mitä kasvun hallinta vaatii johtamiselta

Cloud1:sta tehtiin vuosien aikana ostotarjouksia kotimaasta ja ulkomailta. Harri Puupposelle se opetti, mikä arvo rahalla lopulta on uuden kasvutarinan rakentamisessa.

Harri Puupponen on kulkenut IT-alalla matkan freelancer-yrittäjästä kasvuyhtiön johtajaksi ja omistajaksi. Viimeisin muutos alkoi Volandin tultua Cloud1:n kasvumatkan kanssayrittäjäksi joulukuussa vuonna 2022.

”Jokaiselle se on oma sisäisen muutoksen prosessi. Oma kokemukseni on, että muutos vie aikaa, eikä se ole välttämättä helppokaan. Siihen kannattaa varautua hyvissä ajoin ja käydä keskusteluja vastaavassa tilanteessa olleiden yrittäjien kanssa”, Puupponen sanoo.

Freelancerista kasvuyrityksen omistajaksi

Isyysvapaa 2010-luvun taitteessa muodostui Harri Puupposelle käännekohdaksi yrittäjänä. IT-freelancerina yksinyrittäjänä toiminut Puupponen halusi luoda työyhteisön ja sen mahdollistaman ”oikean yrityksen”.

Cloud1 syntyi, kun neljä it-konsulttia yhdisti voimansa vuonna 2012.

Kymmenessä vuodessa yrityksestä kasvoi yli 50 työntekijää työllistävä Microsoft Azure-pilviteknologiaan ja yritysten liiketoimintakriittiseen datan hyödyntämisen teknologiapalveluihin erikoistunut yritys.

Pilviteknologian varaan rakennettujen data-alustojen ja datakehityksen niche- osaamisesta muodostui Cloud1:n kasvutarinan ydin, josta myös nykyinen kasvutarina kanssayrittäjänä toimivan Voland Partnersin kanssa ammentaa.

”Olimme nähneet, miten bisnes toimii ja tunnistaneet, minkälaiseen markkinarakoon saamme itsemme positioitua. Keskityimme melko kapeaan Microsoft-pilviteknologian alueeseen, mutta teimme sen tasolla, johon ei Suomessa moni kyennyt vastaamaan”, Puupponen sanoo.

Kaaoksen kautta kasvuun

Puupponen toimi Cloud1:n toimitusjohtajana kymmenen vuotta.

”Koska kukaan mukaan ei sitä tehnyt”, hän naurahtaa.

Yrittäjämäiseen tapaan Puupponen piti käsissään yrityksen operatiivisia toimintoja, kunnes 2020-luvun taitteessa edessä oli suomalaiselle it-yritykselle tyypilliset kasvun haasteet.

Ensin 20 työntekijää, sitten 50 työntekijää muuttaa yrityksen luonteen ja vaatii johtamisen ja tukitoimintojen rakenteet, joiden varaan kasvua on turvallista ja vastuullista rakentaa.

”Sain tästä omakohtaista kokemusta alan yritysten kasvun pullonkaulasta ensin 20 työntekijän sitten 50 työntekijän kohdalla. Jossain vaiheessa asioita alkaa olla niin paljon käsissä, että yritykseni olla mukana kaikessa mahdollisessa yritykseen
päivittäiseen toimintaan liittyvässä ei vain enää toimi.”

”Minulle ja Cloud1:lle muutostarve tuli lopulta luonnollisesti tarpeesta saada kasvun kaaos hallintaan. Sen kaiken keskellä heräsi kysymys, mihin tämä kaikki lopulta johtaa. Se oli aika perustavanlaatuinen sisäinen pohdinta siitä, miksi minä teen tätä.”

Kasvuyrityksen vaihtoehdot vertailussa


Samaan aikaan, kun Puupponen yrittäjätovereineen pohti ratkaisua yrityksen rakenteellisiin haasteisiin, oli Cloud1:n kasvuluvut kiinnittäneet huomiota sijoittajien ja yritysjärjestelyistä kiinnostuneiden toimijoiden keskuudessa.

Exit-valo alkoi vilkkua kirkkaana Puupposen sähköpostissa ja puhelimessa.

Cloud1:lle oli tarjolla polku, jonka moni yrittäjä valitsee: yritys myydään liian varhain sen potentiaaliin nähden.

”Lopetin laskemisen, kun 50 yhteydenottoa oli täynnä. Kaikki mahdolliset tarjoukset tuli kotimaasta ja ulkomailta. Missään vaiheessa minulla ei ollut ajatusta, että Cloud1:n tarina olisi tulossa päätökseen. Pikemminkin ajatus kulki niin, että yrityksen täytyy olla suurempi kuin perustajansa, tulla toimeen omillaan itsenäisenä organismina”, Puupponen kertaa ajatteluaan ennen päätöstä kanssayrittäjyydestä.

”Sain käydä keskustelut miltei kaikkien keskeisten pääomasijoittajien kanssa kotimaassa. Ne antoivat valtavasti uutta perspektiiviä siitä, mitä meidän tekemisestämme ajatellaan, ja mitä pääomasijoittajan kaltainen kumppani meiltä odottaa”, Puupponen kertoo.

Rahasta muodostui keskusteluissa selkeä näkemys.

”Jos ajatellaan pääomasijoittajaa kumppanina, rahalla on helppo myydä. Rahaan keskittyy se, jolla ei ole muuta kompetenssia. Kannattaa kuunnella tarkalla korvalla, kuinka paljon rahoitusta tarjoava on valmis laittamaan itseään peliin. Mikä on se kompetenssi, joka auttaa tavoitteisiin.”

”Matkan varrella näki myös ne ääriesimerkit, jossa sulle tarjotaan köntti rahaa ja odotetaan, että se moninkertaistuu tietyssä ajassa. Se on itseasiassa vaarallista, jos sinulle annetaan rahaa, jolla ei ole mitään tarkoitusta.”

Kanssayrittäjyyden arvo

Volandissa Puupposen huomion kiinnitti tiimin kokemus teknologia-alan kasvuyritysten kehittämistä, johtamisesta ja ymmärrystä teknologiaan perustuvien palveluiden skaalaamisesta.

Kanssayrittäjyys oli lopulta juuri se, mikä mahdollisti Cloud1:n kasvun pullonkaulan avaamisen.

”Kaikista arvokkainta on ollut Volandin tiimin tuki liiketoiminnan, johtamisen ja strategiatyön kehittämisessä. Voland jakaa kanssayrittäjänä riskiä ja tuo verkostoistaan osaamista ja uusia ihmisiä mukaan mahdollistamaan menestystarinaamme. Se on se, mitä arvostan kaikista eniten”, Puupponen sanoo.

Kanssayrittäjyys on tuonut myös nopean kasvuharppauksen.

Cloud1 on tehnyt kaksi yritysostoa ja kasvanut orgaanisesti toimialan haasteista huolimatta. Yhtiön liikevaihto nousee tänä vuonna 25 miljoonaan euroon. Cloud1 työllistää tällä hetkellä lähes 160 työntekijää.

Onnistuminen kanssayrittäjän kanssa vaatii yrittäjiltä sisäistä muutoshalua ja -kykyä. Puupposelle suurin onnistuminen yrittäjänä on ollut nähdä Cloud1:n kehittyminen itsenäiseksi.

”Isossa kuvassa kanssayrittäjyys Volandin kanssa on mahdollistanut minulle yrittäjämäisen stressin vähenemisen. On ollut huojentavaa nähdä, miten muutos tapahtuu. Yritys elää omillaan, enkä esimerkiksi minä ole se, joka kannattelisi yrityksen toimintaa.”

Leave a Comment