Mistä kasvurahoitusta teknologiayritykseen?

Tulorahoitus, julkinen rahoitus, velka vai pääomasijoittaja? Teknologiayrityksen kasvuun on monia vaihtoehtoja. Kaikissa niissä on sekä etuja että haittapuolia. Tästä artikkelista saat kattavan käsityksen eri rahoituselementeistä.

Kun kasvuyrityksessä ryhdytään kartoittamaan rahoitusmuotoja, omistajien on ensin syytä kirkastaa pitkän tähtäimen tavoitteensa. Sopiva väylä hakea rahoitusta löytyy helpommin, kun omistajastrategia on selvillä.

Eri rahoitusmalleissa on sekä plussia että miinuksia. Nämä on hyvä kartoittaa jo alkuvaiheessa ja huomioida, kun tehdään päätöksiä rahoitusmuodosta.

Tulorahoitus takaa omistaja-arvon

Kun yritystä kehitetään sen toiminnasta saatavilla tuloilla, rahat ja sen myötä päätösvalta ovat omistajien käsissä. Näin ollen toiminnan kehittämisessä ole tarvetta kuunnella ulkopuolisten neuvoja.

Jos yritys kasvaa tulorahoituksen turvin, ei sen tarvitse dilutoida eli laimentaa omistusosuutta. Tulorahoituksen ehdottomasti positiivisimpia puolia onkin omistaja-arvo.

Tulorahoituksen varassa yrityksessä kuitenkin kohdataan toistuvasti kysymys, riittävätkö rahat kasvuun. Jos edessä siintää resursseja vaativa innovaatio tai mittavampi investointi, sellainen voi olla haastavaa rahoittaa pelkästään tulorahoituksella.

Toisinaan tulorahoituksen varassa toimiminen voi myös viedä kauan vakaasti toimineen yrityksen ulos innovaatiokehältä. Yritys saattaa juuttua ennalta-arvattaviin, toistuviin rutiineihin. Tällaisessa tilanteessa rahoitusinstrumentti voi piristää tasapaksua yrittäjyyttä ja yrittäjä päästä ulos omasta kuplastaan.

Tulorahoituksen plussat:

  • Omistaja-arvo
  • Firma omissa nimissä
  • Ei dilutointia

Tulorahoituksen miinukset:

  • Riittävätkö rahat?
  • Uudistuuko firma?

Kasvua julkisen rahoituksen turvin

Myös julkisilla tahoilla on erilaisia rahoituselementtejä teknologiayrityksen kasvuun. Rahoitusta tarjoavat esimerkiksi ELY-keskukset, Business Finland, Finnvera, EIR sekä EU. Niistä voi saada tyypillisesti tukea tutkimukseen, lainaa kehitysprojekteille sekä erilaisia lainojen takauksia.

Kehitysrahoitusta on mahdollista hakea ELY-keskuksesta, ja Business Finlandista puolestaan voi saada lainaa tai tukea kehityshankkeelle. Business Finland tukee myös tutkimustoimintaa sekä uusien palveluiden tai tuotteiden kehittämistä. EU:lta voi saada tukea esimerkiksi tekoälyyn tai tietoturvaan liittyvissä projekteissa.

Lainatakauksia tarjoavat esimerkiksi Finnvera ja Euroopan investointirahasto. Viime aikoina erityisesti EIR-lainat ovat yleistyneet teknologiayrityksissä. EIR on erittäin edullinen ja tehokas mutta jostain syystä vähän käytetty rahoitusinstrumentti.

EIR takaa lainan pankille, ja pankki puolestaan takaa lainan yritykselle. EIR:ssä vuosittainen takausmaksu on pienempi kuin Finnveran lainoissa.

Julkisen rahoituksen hakeminen saattaa olla haastavaa ja työlästä erityisesti ensikertalaiselle, ja siihen liittyvät raportointivaatimukset voivat vaikuttaa pelottavilta. Aloitteleva yrittäjä onnistuu paremmin, jos saa hakemiseen apua kokeneemmalta asiantuntijalta, joka tietää mitä tekee. Alalla kuitenkin liikkuu myös vain omaa etuaan tavoittelevia, epäeettisin tavoin toimivia ”feikki-konsultteja”, jotka kannattaa kiertää kaukaa.

Julkisen rahoituksen plussat:

  • Rahaa kehittämiseen

Julkisen rahoituksen miinukset:

  • Hakeminen ja raportointi
  • Varo “konsultteja”

Velkaraha on toimiva tapa rahoittaa kasvua

Lainarahaa on kasvuyrityksille tarjolla esimerkiksi perinteisten pankkilainojen, tililimiitin tai laskurahoituksen muodossa. Perinteinen pankkilaina on edelleen helppo ja toimiva tapa rahoittaa teknologiayrityksen kasvua ilman suurta byrokratiaa.

On hyvä tiedostaa, että myös pääomasijoittajat tekevät sijoituksia toisinaan lainojen muodossa. Taseessa on useimmiten hyvä olla "sopiva" määrä velkaa oman pääoman ohella, mutta joillakin pääomasijoittajille oli etenkin alhaisten korkojen aikaan tapana "pakottaa" yrittäjä ottamaan yhtiöön maksimimäärä velkaa ja tämä voi huonoina aikoina olla kohtalokasta.

Pankkien tililimiitti on edullinen ja vähän käytetty rahoitusinstrumentti. Jos yrityksen oma pääoma on kunnossa, tililimiitti on oivallinen ja edullinen tapa rahoittaa pieniä hankkeita. Näihin lainoihin voi myös saada Finnvera- tai EIR-takausta.

Tililimiitissä on mahdollista saada 1–1,5 kuukauden liikevaihdon verran lainaa yritystakauksella. Lainaa voi saada 10 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Lainahakemusta arvioidessaan pankit käyttävät päätöksenteossa edellisen vuoden toteumia.

Myös laskut voivat toimia rahoituksen vakuutena, ja niissä korko on usein kohtuullinen.

Mitä tahansa lainaa ottaessa kannattaa pitää mielessä velkavivun tuomat edut ja haasteet. Velkavipu ei tuota harmaita hiuksia, kun yrityksellä menee hyvin, asiat rullaavat ja omistaja-arvo kasvaa. Toisaalta, jos yrityksessä menee huonosti, pitää lainat kuitenkin maksaa, ja omistaja-arvo heikkenee.

Lainaa ottaessa onkin syytä olla varma asiastaan. Lainan vakuudeksi ei välttämättä tarvitse pantata esimerkiksi omaa kotiaan, mutta jonkinlainen omistajan takaus pitää usein olla mukana.

Lainarahoituksen plussat: 

  • Velkavipu
  • Ei dilutointia

Lainarahoituksen miinukset:

  • Velkavipu
  • Jatkuvat maksut
  • Yrittäjän takaus
  • Korkotaso

Oma pääoma edellyttää selkeää omistajastrategiaa

Oma pääoma rahoitusmuotona on laaja aihepiiri. Oman pääoman lähteinä voivat olla esimerkiksi enkelisijoittajat, pääomasijoittajat, pörssisijoittajat tai FFF eli ” Family friends and fools”.

Uutta yritystä perustettaessa on hyvä pohtia omistajastrategiaa kunnolla. Helposti tarjolla olevan rahan aikaan on ollut muodikasta lähteä pitchaamaan bisnesideaansa venture capitalist -sijoittajalle jopa ennen yrityksen perustamista. On kuitenkin suositeltavaa harkita tarkkaan, kuinka suuren osuuden haluaa antaa uudesta yrityksestä muille. Välttämättä ei siis kannata lähteä liian nopeasti jakamaan omistusosuuksia ”euron kiilto silmissä”. 

Enkelisijoittaminen on yleistynyt rahoitusmuoto teknologia-alalla. Business-enkelit eli Fiban-järjestö organisoi säännöllisesti pitching-tapahtumia, joiden kautta voi osallistua rahoituskierrokseen.

Enkelisijoittamisen hyvä puoli on se, että yksi enkeli tuo usein muita enkeleitä mukaan jakamaan riskiä. Parhaimmillaan osana tätä rahoitusmuotoa voi siis saada sparrausta hyvinkin asiantuntevalta taholta. Älä kuitenkaan odota saavasi enkeliltä liian paljon aikaa, eli realismi kannattaa pitää yhteistyössä mukana.

Pääomasijoittamiselle on tyypillistä, että tietyn määräajan sisällä yritys kerää rahaa sijoittajilta, ja sijoittaja saa sijoitustaan vastaan suuremman tai pienemmän osan yrityksestä. Määräajan aikana yritys toteuttaa yhdessä sijoittajien kanssa kehityssuunnitelmaa, jonka jälkeen on tiedossa sovittu exit.

Pörssilistautuminen on monen aloittavan yrittäjän unelma. Suuren pörssiryntäyksen jälkeen tällä hetkellä ollaan matalasuhdanteessa, ja pörssi-ikkuna on mennyt toistaiseksi kiinni.

Pörssilistautuminen voi olla hyvä ratkaisu yrityksen näkyvyyden kannalta. Lisäksi yrityksen osakepaperilla on mahdollista tehdä yrityskauppoja. Yrityksen pörssilistautuminen auttaa myös houkuttelemaan yritykseen osaavia tekijöitä.

Pörssirahoituksen kohdalla on syytä huomioida kaikessa toiminnassa sijoittajien vaatimukset. On myös hyvä tiedostaa, että osakeyhtiölain vaatimuksia voidaan kiristää, mikä vaikuttaa siihen, millä tavalla pörssiosakkeita voidaan ostaa ja myydä.

Oman pääoman plussat: 

  • Riittävästi rahaa
  • Riskien jako

Oman pääoman miinukset: 

  • Dilutointi
  • Sijoittajien vaatimukset

Erikoistunut vähemmistösijoittaja voi hypätä myöhemmin mukaan

Pääomasijoittajatyypit voidaan jakaa kolmeen luokkaan, joita ovat Venture capital, Growth capital ja Buyout.

Venture capital -sijoittaja rahoittaa startup-yrityksiin vähemmistösijoittajan roolissa, Growth capital -sijoittaja toimii myös vähemmistösijoittajana mutta startupien sijaan toimintansa jo vakiinuttaneille scaleup-yrityksille, ja Buyout-rahoituksessa kyseessä on enemmistösijoittaja, jonka sijoitus tähtää onnistuneeseen exitiin.

Vähemmistösijoittaja voi hypätä myöhemmässä vaiheessa mukaan rahoittamaan teknologiayrityksen kasvua: siinä vaiheessa, kun yritys on jo varmemmilla vesillä ja on ilmeistä, että yritykseen kannattaa laittaa rahaa kiinni. 

Vähemmistösijoittaja voi olla sijoittaja, joka on erikoistunut tiettyyn aiheeseen. Kun harkitsee yhteistyötä vähemmistösijoittajan kanssa, kannattaa selvittää, mihin pääomasijoittaja on erikoistunut, jotta yhdessä yrittäminen luonnistuu sujuvasti.

Voland Partnes on teknologia-alaan erikoistunut vastuullinen vähemmistösijoittaja. Sijoitamme laajasti suomalaisiin teknologia-alan firmoihin, ja ryhdymme kanssayrittäjiksi luomaan arvoa yhdessä yrittäjän kanssa.

Yrittäjälle hyöty on rahoituksen lisäksi riskin jakaminen ja ammattimaisen yrittäjäpartnerin saaminen kasvua tavoiteltaessa. Olemme samalla puolella pöytää, eli suunnittelemme ja toteutamme arvonluontia yhdessä. Volandin kanssa onnistumisen todennäköisyys kasvaa, ja yrittäjä välttyy monilta sudenkuopilta.

Vähemmistösijoituksen plussat:

  • Rahaa
  • Tukea ammattilaisilta
  • Exit-suunnitelma

Vähemmistösijoituksen miinukset

  • Dilutointi
  • Sijoittajien vaatimukset

Leave a Comment