Kasvusijoitus vahvistaa Balancon asemaa toimialan murroksessa

Kun toimialan markkinaosuudet jaetaan uusiksi, vahva kassa ja tase mahdollistavat Balancon yrityskauppoihin tukeutuvan kansainvälisen kasvun.
Kun Voland Partners sijoitti Balancoon vuonna 2023, yhtiö oli poikkeuksellisessa tilanteessa. Yhtiön hallitustyöhön ja päätöksentekoon oli panostettu, johtamisessa oliselkeyttä ja yhtiössä kehitettiin aktiivisesti HR:n johdolla tapoja luoda henkilöstölle laadukas työympäristö ja -yhteisö.
Se on harvinaista suomalaisten kasvuyritysten joukossa, jossa yleisesti ensimmäiset kasvua hidastavat ongelmat syntyvät organisaation rakenteiden ja päätöksenteon puutteiden vuoksi.
Ei siis ihme, että Voland Partners kehui Balancoa poikkeukselliseksi kasvuyhtiöksi Suomessa sijoituksen julkistuksen yhteydessä.
Balancon perustajan ja toimitusjohtajan Mikko Marttusen mukaan yrityksen salaisuus on siinä, että organisaatiota on kehitetty alusta alkaen kokoaan suurempana.
“Minun vinkkini on, että leiki isompaa kuin oletkaan. Yritys tarvitsee myös struktuuria ja hierarkiaa, jotta se voi kasvaa. Kun tämä on kunnossa, yritys ja yrittäjä ovat valmiita myös pääomasijoittajan ja kasvukumppanin mukaan tuloon”, Marttunen
sanoo.
Teknologiasta palveluiden uudistamisen ajuri
Mikko Marttunen perusti Balancon yhdessä Antti Voittosen kanssa vuonna 2015.
Nykyisin Balancon kasvua, kehitystä ja hallitustyötä johtava Voittonen ja Marttunen työskentelivät pitkään yhdessä alan suurimpiin kuuluvista yhtiöistä.
Heillä oli näkemys, mistä uudenlaista kilpailukykyä voisi löytää toimialalla.
“Halusimme antaa asiakkaalle uuden rooli, sillä tilitoimistojen tuottamassa asiakaskokemuksessa oli paljon parannettavaa. Halusimme luoda teknologian avulla prosessit, jotka joustavat asiakkaan tarpeiden ja tilanteen mukaan sen sijaan, että
pakotamme asiakkaat samaan muottiin.”
“Tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan avulla siirrämme tilitoimiston asiantuntijatyön painopisteen mekaanisesta ja toisteisesta työstä asiakasarvoa maksimoiviin palveluihin”, Marttunen kertoo.
Kanssayrittäjinä kohti toimialan murrosta
Balanco oli poikkeuksellisen valmis seuraavaan kasvuharppaukseen, mutta yhtiö sanoi kategorisesti ei kumppaniehdokkaille.
“Meille tuli vuosien aikana useampia tarjouksia. Vastasimme kieltävästi aina vuoteen 2023 saakka, sillä aika ei ollut oikea, emme olleet siihen valmiita.”
2020-luvun taitteen jälkeen tilitoimistoissa alkoi myllertää kaikkialla Pohjoismaissa. Alan konsolidaatio kiihtyi toden teolla, ja ensimmäiset siirtonsa yritysostojen kautta kansainvälistymiseen tehneelle Balancolle se tarjosi tilaisuuden kiihdyttää uudistumista.
Balanco alkoi hakea pääomasijoittajaa tilanteessa, jossa yhtiö oli laajentunut yrityskaupoilla Ruotsiin ja Norjaan.
Pohjatyöt oli tehty huolella, ja se joudutti keskusteluja sijoittajien kanssa.
“Olimme luoneet kasvustrategian, laskeneet sen toteuttamiselle hinnan ja määritelleet, minkälaisen kumppanin haluamme sijoittajaksi. Kun yrityskauppamarkkina kiihtyi Pohjoismaissa, teimme hallituksessa nopean päätöksen
aloittaa kumppanin etsiminen.”
Kun keskustelut pääomasijoittajien kanssa käynnistyivät, Balancossa oli luotu yritysostoihin tukeutuva kansainvälisen kasvun strategia, laskettu, mitä sen toteuttaminen maksaa ja määritelty, minkälaisen kumppanin kanssa se onnistuisi parhaiten.
“Oikeastaan kaikissa keskusteluissa valuaatiosta syntyi yksimielisyys, ja se vastasi arviotamme. sinänsä ollut vaikea kysymys. Meille tärkeää oli kanssayrittäjämäinen toimintamalli, jossa saamme tuke myös teknologia- ja palvelukehitykseen. Ne ovat lopulta asiakkaiden kannalta olennaisimmat kasvumme tekijät.”
Turhia henkisiä lukkoja
Marttunen kehottaa käymään läpi huolellisesti omat ajatukset yrittäjän vapaudesta, päätäntävallasta ja tavoitteista.
“Jälkeenpäin tarkasteltuna huomaa asioita, joita pohti turhaan. Onhan niitä tarinoita, missä yhteistyö johtaa epäonnistumiseen, kun pääomasijoittaja ottaa vallan käsiinsä ja toimii jääräpäisesti omien ehtojensa mukaan”, Marttunen sanoo.
“Tähän vaiheeseen liittyy myös henkisiä lukkoja, jotka on syytä selvittää etukäteen. Onko valmis ottamaan uusia henkilöitä päätöksentekoon, onko valmis menettämään osan yrittäjän vapaudestaan. Minun kokemukseni mukaan se osa, minkä
vapaudestaan menettää, tulee muina hyötyinä moninkertaisena takaisin.”
“Minulle on annettu luottamus toimia vapaasti operatiivisessa johdossa. Olen saanut avun aina, kun olen sitä tarvinnut.”
Marttusen mukaan keskusteluissa pääomasijoittajien kanssa kannattaa käyttää aikaa myös henkilökemioiden arvioimiseen.
“Minun kokemukseni mukaan numeroista ei synny erimielisyyksiä, mutta keskusteluissa eri pääomasijoittajien kanssa on kannattaa keskittyä siihen, ovatko nämä henkilöt sellaisia, joiden kanssa haluamme jatkossa työskennellä”, Marttunen
paaluttaa keskustelujen olennaisimman kysymyksen.
Volandissa vakuutti tiimin vankka kokemus teknologia- ja palvelukehityksestä sekä palveluliiketoiminnan skaalaamisesta.
“Siitä, minkälaiseen suuntaan yhtiötä aletaan viedä, ei syntynyt erimielisyyksiä, olimme käytännössä samaa mieltä kaikesta. Volandista saimme edelleen apua hallitustyön vahvistamiseen, mutta toki leveyttä kassaan ja taseeseen, jolla epäorgaanista kasvua on mahdollista jatkaa, Marttunen kertoo.
Balanco on ehtinyt Volandin kanssayrittäjänä tehdä kaksi yritysostoa Tanskassa, jonne yhtiö laajentui vuonna 2024 pian Volandin tultua mukaan Balancon kasvutarinan seuraavaan vaiheeseen. “Olemme jo nyt saaneet Volandilta merkittävästi tukea yrityskauppojen tekemiseen, M&A-prosessin eri vaiheisiin ja ammattimaisuutta ostokohteiden
arvonmääritykseen”, Marttunen kiittelee.