UN PRI ja muuta vastuullista

Hyvisten puolella

Yhdistyneet Kansakunnat ja Maailmanpankin rahoituslaitos IFC (International Finance Corporation) aloittivat vuonna 2004 pamfletillaan Who cares, wins systemaattisen ohjeistuksen rahoitusalan toimijoille siitä, miten paremmin huomioida ESG -asiat, eli ympäristöä, ihmisiä ja hyvää hallintotapaa koskevat asiat, päätöksenteossa. Taustalla on ajatus siitä, että vaikuttavin tapa parantaa maailmaa on edellyttää vastuullisuutta rahoitustoimijoilta sen sijaan, että vaatisi niitä yrityksiltä ilman lain tai regulaation tuomaa pakkoa.

Pamfletti aloitti melkoisen globaalin muutoksen: nykyään käytännössä kaikki rahoitusalan toimijat, ja kasvavissa määrin myös suuret ja pienemmätkin yritykset, ymmärtävät oman asemansa suhteessa vastuullisuuteen tai ESG -asioihin. Edistyneimmät hakevat riskienhallinnan lisäksi myös liiketoimintahyötyjä vastuullisuudesta, joita nykymaailmassa löytyy enenevissä määrin.

EU, YK ja UN PRI maailmaa parantamassa

Kymmenisen vuotta myöhemmin, vuonna 2015, YK julkaisi kunnianhimoiset Kestävän kehityksen tavoitteet: 17 tavoitetta ja 169 alitavoitetta, joita yhteisön tulisi edistää vuoteen 2030 mennessä. Näitä tutkimalla organisaatiot löytävät tapoja, joilla linkittyä suuren luokan maailmanparannukseen.

Myös EU on ryhtynyt tuumasta toimeen: se on pystyttänyt kestävyysraportointidirektiivin (SFDR) rahoittajille, ja työn alla on lähivuosina voimaan tuleva yrityksiä koskeva kestävyysraportointidirektiivi CSRD. Jokaisen hallituksen ja johtoryhmän on jatkossa ymmärrettävä, mitä yritysvastuu tänä päivänä organisaatiolta edellyttää (Volandin näkemyksiä yritysarvon kasvattamiseksi ESG:n avulla voi lukea tästä blogista).

Voland on UN PRI allekirjoittaja

Voland Partners on EU-SFDR Articla 8:n mukainen kasvurahasto, ja myös allekirjoittaja UN PRI -organisaatiossa. UN PRI on maailman suurin vastuullisen sijoittamisen puolestapuhuja, ja tekee töitä ESG -asioiden edistämiseksi vaikuttaen sijoitusmarkkinoihin, ja hakien parannusta lopulta koko maailman tilaan.

UN PRI -teesit, joita allekirjoittajat sitoutuvat noudattamaan, ovat yksinkertaisia, mutta niiden noudattamisella lopulta saavutetaan vaikuttavuutta. Jokaisen sijoituksen on oltava vastuullinen, ja vastuullisuuden analyysin on oltava avointa. Allekirjoittajat lupaavat myös tehdä yhteistyötä yhteisen, paremman tulevaisuuden eteen.

Tahtotila ratkaisee

Erilaiset vastuullisuuskehikot vaikuttavat monimutkaiselta lyhennepuurolta, koska ne ovat syntynyt useiden, globaalien toimijoiden edesauttamana samaan aikaan monessa paikassa. Toimia pyritään kuitenkin yksinkertaistamaan; esim. IFRS Sustainability -hanke tulee konsolidoimaan vastuullisuusraportoinnin periaatteita.

Vaatii organisaatiolta jonkin verran paneutumista, että ymmärretään, mitkä kaikki vastuullisuuden osa-alueet vaaditaan ja millä aikataululla. Haaste ei kuitenkaan ole ylitsepääsemätön. Lopulta tahtotila ratkaisee: keskeistä on, että jokainen ymmärtää toimiensa vaikutukset ja kantaa niistä vastuun. Meillä jokaisella – ihmisillä ja organisaatioilla - on vaikutuksia niin ympäristöön, ihmisiin kuin yhteiskuntaankin. On itsestä kiinni, onko vaikutus negatiivista, vai luommeko toimillamme puhtaampaa maapalloa, onnellisempia työelämiä ja ihmisiä, kestävämpää arvoa.

 

Leave a Comment