CSRD- eli kestävyysraportointiin tarvitaan dataa

Strategiaan liitettävät vastuullisuuden kehitysohjelmat

Vuonna 2023 päätimme kehittää Cloud1:n kestävyyttä osana uudistettua strategiaamme, ja loimme ESG -suunnitelman. Tehtyämme olennaisuusanalyysin päädyimme kehittämään erityisesti kolmea kestävyyden osa-aluetta:

  • Henkilökunnan osaaminen ja hyvinvointi
  • Kestävät ja turvalliset palvelut
  • Vastuullinen toiminta ja päästölaskenta

Näille ohjelmille määritimme tavoitteet ja mittarit sekä omistajat, ja niiden edistymistä seurataan hallitustasolta kuten strategisia Must-Win Battleja.

Yritysten kestävyyden raportointi eli CSRD

Keskisuurena yrityksenä emme ole vielä velvoitettuja tekemään Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) -raportointia, mutta aloimme keräämään CSRD:n mukaista dataa. Ensimmäinen raportti laadittiin Exceliin, ja tällä kokemuksella voimme jo todeta, että olisi ollut parempi hyödyntää omaa datahubiamme tietojen keräämiseen sen sijaan, että ne kerätään käsin.

CSRD:n mukaan yritysten on raportoitava ympäristöön (E), sosiaalisiin ja ihmisoikeusasioihin (S) sekä hallintotekijöihin (G) liittyvistä vaikutuksistaan ja suorituskyvystään, noudattaen yhtenäistä raportointistandardien sarjaa. Raportoinnin elementit käsittävät muun muassa:

  • Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen
  • Kiertotalous ja jätehuollon ehkäisy
  • Ihmisoikeudet, mukaan lukien työoikeudet ja työolosuhteet
  • Korruption ja lahjonnan vastainen toiminta
  • Hallituksen monimuotoisuus ja sukupuolten tasapaino

CSRD edellyttää yrityksiltä mm. kestävyysstrategian, -tavoitteiden, -saavutusten ja -riskitekijöiden raportointia. Lisäksi on raportoitava yritysjohdon ja hallituksen roolista näiden valvonnassa. Raporttien tulee olla johdonmukaisia, vertailukelpoisia, luotettavia ja todennettavissa, ja tiedot on varmennettava ulkopuolisten tarkastajien toimesta.

Data-alusta CSRD-alustana

Miltä kuulostaisi saada ajantasaisia, jäljitettäviä kestävyystietoja joka kuukausi tai jopa joka päivä tukemaan kestävää päätöksentekoa?

Data-alusta on teknologioiden yhdistelmä, joka vastaa organisaation datatarpeisiin. Se tallentaa, hallinnoi ja jakaa tietoja eri lähteistä. Tarkoituksena on helpottaa datan hyödyntämistä erilaisissa sovelluksissa.

Cloud1 on edelläkävijä turvallisten, ylläpidettävien ja modulaaristen data-alustojen alalla. Data-alustan voi laajentaa datahubiksi, joka hallinnoi myös järjestelmäintegraatioita ja datan toimittamista lähes mihin tahansa ratkaisuun. Cloud1 Data Hub -konsepti tarjoaa erinomaisen ratkaisun kestävyysjohtajille CSRD-raportoinnin datan automatisoituun keräämiseen.

Ainakin kaksi keskeistä vaatimusta vahvistavat valintaa hyödyntää data-alustaasi CSRD-raportoinnin alustana:

  1. Datan on oltava todennettavissa
  2. Datan kerääminen on koko yrityksen laajuista

Hiilidioksipäästödatan ja muiden mittareiden datan keräämiseen on kehitetty myös palveluita, kuten Microsoftin Sustainability Manager. Data-alusta ja raportointityökalut tukevat hyvin toisiaan.

Yhteenvetona haluaisin lohduttaa kestävyysjohtajia, talousjohtajia ja kaikkia raportointihaasteiden edessä olevia, että "se on vain dataa". Se voidaan löytää, kerätä, käsitellä ja toimittaa.

Tämä blogi on tiivistelmä Sanna Uusimäen Cloud1:n blogiin kirjoittamasta pitemmästä kirjoituksesta. Lähdeviittaukset löytyvät sieltä. Leading Sustainability Reporting in 2024 (cloud1.fi)

Leave a Comment